Български чадър

English

Bulgarian umbrella

От другата страна наБългарския чадър”

интерактивно изкуство на открито

Може ли да обърнeм представите на света за България, а и нашите собствени представи за нас самите и да сеусмихнем от това, че в дупките на софийските улици блестят най–прекрасните локви от всички европейски столици, а отдругата страна наБългарския чадърможе да светне малко вода, събрала част от небето?

Знаете, сигурно, този срамно известен чадър от нашето минало, с който беше убит писателя Георги Марков налондонска спирка на автобуса? Използваме този чадър като символ на всичко съмнително, на лепкавата мрачнарепутация, която преследва българите до днес. Искаме да направим произведение на изкуството, съдържащо контрастав софийската и българската действителност: Древните българи са използвали водата за пречистване на души. С тазиинсталация нашите души се оглеждат във водата заедно с небето на София, за да променят представата за българина иза България.

Цел:

Целта на проекта е участниците да видят позитивното, чрез окото на артиста. Да се усмихнат, минавайки през софийска градинка или да се застоят и да преживеят нещо различно, като участват в пърформанса.

Място:

Градинката зад Народната библиотека.

Участници:

Художници, студенти, ученици и желаещи минувачи

Време на пърформанса:

28 юни 2010 16 – 19 ч.

1 юли 16 – 19 ч.

Проектът се основава на изложбата – инсталация на Марианжела Анастасова – „Софийски локви“ на 3-ти етаж на СБХ, Шипка 6, през септември – октомври 2009.

Предлага се от галерия „Ракурси“, където ще бъде открита изложба със снимки направени от Грегор Шатц по време на пърформанса и със самите чадъри.

Съдействие:

Пърформансът се реализира със съдействието на Народна Библиотека и Billboardprint.

Контакти:

Галерия „Ракурси“www.rakursi.com; gallery@rakursi.com

Марианжела Анастасоваwww.mariange.com; amariange@yahoo.fr

Грегор Шац – фотография и документиранеwww.gregorschatz.com; gschatz@gmail.com

Български линкове отразяващи пърформанса: