Закваска

English

invitation_1

Галерия Ракурси

адрес: ул.”Хан Крум”4а

телефон: +359 2 981 26 17

web-site: www.rakursi.com

e-mail: gallery@rakursi.com

ЗАКВАСКА

интерактивна изложба

Марианжела Анастасова

24  януари – 4 февруари 2012

България е известна с киселото си мляко, което се получава благодарение на Lactobacterium bulgaricum. Но с появатана  Данон, глобализацията, комунизма, демокрацията, икономическата криза и какво ли още не, стана така, че днес епочти невъзможно да се намери истинско кисело мляко. Тази изложба е посветена на стария, традиционен начин направене на българското кисело мляко.

Изложбата показва картини, в които са използвани силно контрастиращи техники и начини на работа (с цел дапровокират зрителя). Целта е да провокират сензация. „Връзката със заквасването на млякото е метафора за трансформациите в живота: какво ни кара да променим нашата природа и преобръща нашия живот – така, както закваската променя млякото“, казва художничката. „Занимава ме динамичния момент на трансформация от едно нещо в друго. Всеки от нас има уникална и истинска закваска, която е в състояние да го промени или можем да бъдем променени, когато сме в контакт с други живи същества“.

За интерактивната част на изложбата на 28 януари 2012,  в някои картини са оставени празни пространства за да бъдат изрисувани от всеки, който желае и който се интересува от трансформацията на образа и това да го направи свой.

Процесът е толкова рисков, колкото и заквасването на киселото мляко – може да се получи или не.