Знаци, Сенки…

English

 

pr_07_0 pr_06_0pr_04_0pr_05_0pr_03_0pr_02_0

Изложбата беше показана от 4 до 30 май 2006 в криптата на храм-паметникаАлександър Невски

Видео-версия на изложбатаЗнаци, сенки и ехо” беше специално създадена и показана през юни 2006 на международна изложба в Обенро, Дания.

ЗНАЦИ, СЕНКИ И ЕХО

Изложбата ЗНАЦИ, СЕНКИ И ЕХО Изложбата беше показана от 4 до 30 май 2006 в криптата на катедралатаАлександър Невски” вСофия.

Инсталацията от сенки е ядрото към което се прибавя олтар с вода,

свещ и сол. Към олтара се прожектира видеокартина с падаща вода, горящ огън или изсипване на сол, придружено с баене заздраве. Преди да влезе в залата със сенките, посетителят се сблъсква с хаоса на градската среда, след което три ангела от смола свградена светлина го въвеждат в залата. След излизане от залата следват два постера и библиографски препратки.

Марианжела Анастасова

Милен Панайотов

 

Знаци, сенки и ехо

Изложбата препраща към някои открити наскоро артефакти от древната българска цивилизация преди християнския период, коитоговорят за това, че древните българи са били ръководени от звездите, Слънцето и петте елемента. (*1, 2, 5)

Откритият в гроба на кан Аспарух сребърен орел, на чийто гръб има 12 кръгли топчета, изразяващи връзката на орела с 12-еглавни съзвездия и свързани с 12-годишния календар на древните българи, е свещен небесен символ, който има сходство сиранския свещен орел, властващ над небето и звездите. (*3)

IYI, Тангра, е космическо понятие, а не просто бог. “Благословен си Христе, Боже наш, който с помощта на IYI възсия“, четемвърху Големия каменен кръст от 10-и век, открит в Добруджа. (*3)

Aлександър Хофарт стига до твърдението, че Мадарският конник е… паметник на едно космично събитие… (*4)

Върху българските килими може да се види декоративен елемент със символа Ин-Ян, положителната и отрицателната енергия. (*6)

Древното българско знание и вярвания за звездите и петте елемента, както и за енергията в нас и космоса, са давали възможностна нашите предци да лекуват болести и дори да коригират съдбата на хората. (*7)

Бабешките баяния и заклинания свързани с вода, огън и сол не са ли ехо от древни български познания за космическата енергия ивръзката на човека с нея?

Японският професор Масару Емото провежда изследвания на водата, които показват, че тя отразява нашата енергия и ни свързва сенергията на Вселената. Не потвърждава ли това познанията на древните? (*8)

 

БИБЛИОГРАФИЯ

1* ст. н. с. д-р Петър ДобревБЪЛГАРСКИТЕ ОГНИЩА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА КАРТАТА НА ЕВРАЗИЯ, Тангра, ТанНакРа ИК, София, 1998

2* Георги Велев – БЪЛГАРСКИЯТ НАРОДЕН КАЛЕНДАР – ОСНОВИ И СЪЩНОСТ, Тангра, ТанНакРа ИК, София, 2003

3* Петър Добрев и Милена Добрева – ДРЕВНОБЪЛГАРСКА ЕПИГРАФИКА, Тангра, ТанНакРа ИК, София, 2001

4* Петър Голийски – ЗИЕЗИ, ОТ КОЙТО СА БЪЛГАРИТЕ. ПРЕДХРИСТИЯНСКА И ПРЕДМЮСЮЛМАНСКА РЕЛИГИЯ И МИТОЛОГИЯ, Тангра, ТанНакРа ИК, София, 2003

5* ст. н. с. д-р Петър Добрев – БАЛХАРА КРАЙ ПАМИР. ПОГЛЕД КЪМ  БЪЛГАРСКАТА ПРАРОДИНА, Тангра, ТанНакРа ИК, София, 2004

6* Александър Хофарт – ИЗГУБЕНИТЕ КОДОВЕ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ, Тангра, ТанНакРа ИК, София 2002

7* Tagir Abdull Al Bulgary – A GYOGYTO BIOENERGIA TITKAI. A volgai bulgarok osi gyogyto modszerei, Lazi Konyvkiado, Szeged, 2001; A SORS KORREKCIOJA, Lazi Konyvkiado, Szeged, 2005, превод на руски – МЕДИЦИНА ВОЛЖСКИХ БУЛГАР www.freeweb.hu/bulgarmed

8* Masaru Emoto THE HIDDEN MESSAGES IN WATER Beyond Words Publishing, Inc. Hillsboro, Oregon, 2004

 

 

ЗНАЦИ, СЕНКИ И ЕХО

Изложбата се състои от инсталации със сенки и един олтар със сол, вода и свещ. Към олтара може да се прожектира видео-картина с падаща вода, горящ огън или изсипване на сол. Преди да влезе в залата със сенките, посетителят се сблъсква с хаоса на градската среда, след което три ангела от смола с вградена светлина го въвеждат в залата. Те са последвани от три ангела от смола с вградена светлина във всеки от тях. След излизане от залата следват два постера и библиографски препратки.

Марианжела Анастасова

Милен Панайотов